Welke autoverzekering dien je nu verplicht af te sluiten?

dinsdag mei 31, 2022 |
Welke autoverzekering dien je nu verplicht af te sluiten?

In Nederland worden we eigenlijk slechts met een zeer beperkt aantal verplichte verzekeringen geconfronteerd. Toch zijn er wel degelijk een aantal exemplaren waar we rekening mee dienen te houden. Eén van de verplichte verzekeringen is de zogenaamde autoverzekering. Zoals de naam reeds aangeeft is dit een verzekering die verplicht moet worden afgesloten door iedereen die eigenaar is van een auto. Voor heel wat mensen die voor de eerste keer een auto hebben aangekocht is het echter helemaal niet duidelijk welke polis ze nu precies dienen af te sluiten. Geldt dat ook voor jou en wil je daar graag meer over te weten komen? Dan is het voor jou zeker de moeite waard om je even te gaan verdiepen in de onderstaande informatie.

Waarom is de autoverzekering in Nederland verplicht?

Voor de autoverzekering  geldt dat ze één van de weinige verzekeringen is die je in Nederland verplicht moet afsluiten. Dit natuurlijk op voorwaarde dat je een auto in het Nederlandse verkeer wenst te brengen. Dat deze verplichting er is gekomen is niet alleen iets waar je in Nederland rekening mee moet houden. In het merendeel van de Europese landen is er namelijk een dergelijke verplichting van toepassing. Dat is het gevolg van het feit dat de overheden vinden dat elke deelnemer van het verkeer met een gemotoriseerd voertuig moet zijn gedekt tegen de schade die hij (minstens) aanricht ten opzichte van derden. De enige autoverzekering die dan ook bij wet is verplicht is de zogenaamde WA-verzekering. De andere verzekeringen kan je afsluiten, maar daar geldt geen verplichting voor. Je persoonlijke keuze zal op dit vlak de doorslag geven.

Wat is de WA-verzekering dan eigenlijk precies?

De WA-verzekering is dus het type autoverzekering welke in Nederland verplicht dient te worden afgesloten door iedereen die met zijn of haar auto op de openbare weg wenst te rijden. Voor deze verzekering geldt dat ze enigszins verschilt ten opzichte van de andere verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Ze wordt namelijk in eerste instantie niet afgesloten om jouw eigen schade in te dekken (helemaal niet eigenlijk), maar wel om de schade van anderen te vergoeden. Dat klinkt natuurlijk ongelofelijk vreemd, maar eigenlijk is het heel logisch. Wanneer jij verwijtbare schade aan derden aanbrengt dien jij deze te vergoeden. Beschik je zelf niet over voldoende financiële mogelijkheden om dat te doen? Dan zou de betrokken partijen zonder de verplichte WA-verzekering wellicht in de kou blijven staan. Dat heet de Nederlandse overheid dus willen voorkomen.

Welke andere autoverzekeringen bestaan er nog?

Het feit dat de verplichte WA-verzekering een autoverzekering is die alleen maar de schade dekt die door jou aan derden wordt aangebracht zorgt er in de praktijk voor dat veel mensen zich de vraag stellen of het louter en alleen afsluiten van deze dekking wel echt interessant is. Dat is natuurlijk iets wat je vooral voor jezelf dient uit te maken. Er zijn inderdaad veel mensen die zweren bij deze autoverzekering. Dat dan in het bijzonder omdat ze er bekend om staat erg voordelig te zijn. Van alle verschillende autoverzekeringen op de markt is deze dan ook ongetwijfeld de goedkoopste. Wanneer je wil besparen op de premie van je autoverzekering is dit dan ook zeker de beste keuze.

Bovenstaande gezegd hebbende is de WA-verzekering niet voor iedereen de meest interessante autoverzekering. Het is namelijk in de praktijk zomaar mogelijk dat je ervoor hebt gekozen om een vrij dure auto te kopen. In dat geval zal je natuurlijk niet willen dat alleen de schade die je veroorzaakt aan derden is gedekt, integendeel. Ook bepaalde schadegevallen aan je eigen auto zal je willen laten verzekeren. In dat geval moet je kiezen voor een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Dan zijn verschillende schadegevallen aan de eigen auto ook gedekt.

Waarom moet je altijd een autoverzekering vergelijking uitvoeren?

Sinds jaar en dag staat de autoverzekering bekend als één van de meest concurrentiële verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Voor nagenoeg elke verzekeraar geldt dan ook dat ze ervoor heeft gekozen om ze in haar aanbod op te nemen. Dat is voor jou als potentiële verzekeringnemer enerzijds heel interessant, maar anderzijds ook niet. Het zorgt er namelijk niet zelden voor dat het moeilijk is om door de bomen het bos te zien. Het uitvoeren van een vergelijking kan daar mits het toepassen van de juiste filters echter vrij snel verandering in brengen.

Ga je de verschillende autoverzekeringen op de markt met elkaar vergelijken? Dan zijn er een aantal interessante voordelen waar je op kan rekenen. Niet alleen zal je kunnen vaststellen dat je een goed beeld zal krijgen van de verschillende mogelijkheden die er bestaan, daarnaast wordt ook meteen duidelijk welke verzekeraar je de interessantste optie kan aanbieden. Het uitvoeren van een vergelijking is dan ook in de praktijk eigenlijk één van de eerste zaken die je moet doen.

Kan je nog op andere manieren besparen op je autoverzekering?

Een autoverzekering vergelijking uitvoeren kan er dus in de praktijk voor zorgen dat je een aantrekkelijke besparing kan realiseren op de premie van je autoverzekering. De vraag die veel mensen zich daarbij stellen is of er ook nog andere mogelijkheden bestaan om te besparen. Dat is zeker het geval. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om bereidwillig het eigen risico op je verzekering te verhogen. Dat lijkt in eerste instantie misschien niet heel verstandig, maar dat is het wel degelijk. Op deze manier kan de periodieke verzekeringspremie immers sterk worden gedrukt.

Naast bovenstaande is het ook altijd een goed idee om na te gaan of je vaste verzekeraar je mogelijks van een soort van kwantumkorting kan voorzien. Het gebeurt in de praktijk niet zelden dat er door verzekeringnemers voor wordt gekozen om meerdere verzekeringen te bundelen in één pakket. Dat levert eigenlijk meerdere voordelen op. Niet alleen is er het praktische voordeel dat er nog slechts sprake is van één overkoepelende polis, daarnaast kan je ook vaak rekenen op een aantrekkelijke besparing op je verzekeringspremie. Het bundelen van je verzekeringen bij één en dezelfde verzekeraar is in de praktijk in ieder geval iets wat zeker interessant uit kan pakken.