Wat is een bouwkundige keuring Rotterdam en wanneer heb je het nodig?

maandag mei 24, 2021 |
Wat is een bouwkundige keuring Rotterdam en wanneer heb je het nodig?

Een bouwkundige keuring Rotterdam wordt uitgevoerd tijdens de verkoop van een woning. Je kunt het gebruiken als je de verkoper bent en als je de koper bent. Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een specialist, de bouwkundig ingenieur. Deze maakt een rapport op dat vervolgens aan de opdrachtgever wordt gepresenteerd. Dit rapport komt vervolgens tijdens verschillende fases van het verkoopproces erg goed van pas. Maar wat is een bouwkundige keuring Rotterdam precies en waar je het in verschillende situaties voor kunt gebruiken.

Wat is een bouwkundige keuring Rotterdam?

Een bouwkundige keuring is een keuring van de zichtbare onderdelen van je woning. Er wordt door een bouwkundig ingenieur beoordeeld of je woning in goede staat verkeert en alle gebreken worden in kaart gebracht. De conclusie vat de ingenieur samen in een bouwkundig rapport. Tijdens de bouwkundige keuring Rotterdam worden alle bouw- en installatietechnische aspecten van een woning beoordeeld, van fundering tot dak constructie en van riolering tot verwarmingssysteem.

Wanneer heb je een bouwkundige keuring nodig?

Beide partijen die betrokken zijn bij het verkoopproces hebben wat aan de bouwkundige keuring Rotterdam. Dat is in beide gevallen om verschillende redenen.

1.      Het nut voor de koper

Kopers van een woning laten een bouwkundige keuring Rotterdam uitvoeren als ze een woning gevonden hebben die ze willen aanschaffen. Dat doen ze dan voordat ze een bod uitbrengen maar nadat ze zeker zijn dat ze de woning willen hebben. Met een bouwkundig rapport op zak heeft een koper van een woning tijdens verschillende momenten van de verkoop voordeel.

  • Ze worden behoed van een miskoop als er een groot gebrek de kop op duikt dat ze zelf anders nooit gezien zouden hebben.
  • Het rapport van de bouwkundige keuring kan ze vertellen of de vraagprijs eerlijk is en helpt ze een beslissing te maken over het bod.
  • Bewijs van gebreken in een rapport is een uitstekend document om de beargumentering voor een lagere prijs tijdens de onderhandelingen kracht bij te zetten.
  • Sommige hypotheekverstrekkers vragen om het rapport van de bouwkundige keuring voordat ze geld lenen.

2.      Het nut voor de verkoper

Het is meestal de koper die de bouwkundige keuring Rotterdam aanvraagt, maar ook als je de verkoper bent heb je hier baat bij.

  • Door het rapport te laten zien bij de bezichtigingen wordt het duidelijk dat je open kaart speelt en dat je eerlijk bent. Dat geeft de kopers direct het gevoel dat je te vertrouwen bent en dat je geen geheimen achterhoudt.
  • Met een goed bouwkundig rapport kun je laten zien dat je vraagprijs eerlijk en realistisch is. Je kunt ook beter uitleggen wat je hebt gedaan om de vraagprijs te verlagen als er uit de bouwkundige keuring Rotterdam gebreken zijn opgedoken.
  • Een bouwkundig rapport is een officieel document dat bewijst wat de staat van het product is dat je verkoopt. Dat is een waardevolle toevoeging aan je argumentering als je de onderhandelingsfase in gaat.